Werkplekaanpassingen

Onlangs mocht ik een jongvolwassene met een communicatief meervoudige beperking helpen in de ondersteuning van communicatie op het werk. Daar heb je immers ook communicatie nodig en wordt er heel wat van je gevraagd.
Omdat deze persoon twee werkplekken had, deden we een paar interventies zoveel mogelijk hetzelfde:
– taken aanpassen: bij het opruimen van bestek in de lade kun je in elk vak een foto plakken van het soort bestek wat daar moet gelegd moet worden. Bij het serveren van de koffie op een mooi dienbladje kun je met een voorbeeldkaart het elke keer na laten maken. Zo doe je minder een beroep op het geheugen.
– voorspelbaarheid en regie: hoewel veel werkdagen er hetzelfde uitzien, kan het goed zijn om toch een dagplanner te gebruiken om voorspelbaarheid te bieden. Plaats ook dagelijks één of meer vraagtekens in de planner zodat je een keuzemoment inbouwt. Laat dan met het eigen communicatiehulpmiddel een taak kiezen.
– scripts: nieuwe taken leren is soms moeilijk. Een script of stappenplan kan dan ondersteunend werken. In de app Pictello kun je heel eenvoudig ter plekke de foto’s en filmpjes van de deelstappen  maken en koppelen aan een spraakboodschap. De werknemer kan vervolgens met de app stap voor stap de taak zelfstandig uitvoeren.

Het is altijd weer fijn om te ervaren dat je met kleine aanpassingen veel kunt bereiken.

Laat een reactie achter