Met wie kan ik kletsen en waarover? Een inclusieve bewonersvergadering…

Vorige week was ik op een bewonersvergadering van een woonvorm waar 19 mensen met een beperking wonen. Lisa, één van de bewoners spreekt niet en vindt het best lastig om in contact te komen met haar huisgenoten. Daarom hebben we tijdens de vergadering een interesse onderzoek gedaan. We probeerden te achterhalen waarover de bewoners graag kletsen met elkaar.
Als je deze vraag zo direct stelt, is het vaak lastig om te beantwoorden. Daarom hebben we dit in de vorm van een Talking Mats gesprek gegoten. In de oorspronkelijke vorm (zie foto) ga je samen pictogrammen of foto’s ordenen op een mat. Hierbij geef je bijvoorbeeld aan wat je een leuk of juist geen leuk onderwerp vindt. We wilden dit niet alleen van Lisa weten, maar van álle bewoners zodat we interesses aan elkaar konden matchen.
Om Lisa niet de uitzondering te laten zijn, hebben we tijdens de vergadering bewust niet met de mat gewerkt, maar iedereen op eenzelfde format de antwoorden laten aankruisen. Zo was het voor iedereen leuk en voelde Lisa zich deel van de groep.
Wat leerden we hiervan? Lisa verkoos vaak het veilige contact met iemand die ze nog van school kende, echter bleek ze met deze jongen weinig gemeen te hebben. Er waren een aantal bewoners die een veel betere match vormden. Nu weet Lisa voortaan met wie ze kan kletsen over háár favoriete onderwerpen in plaats van voetbal!

Laat een reactie achter