Nieuwe dienst: implementatietrajecten in zorg- en onderwijsinstellingen

Sinds oktober 2023 bied ik vanuit mijn praktijk ook implementatietrajecten binnen zorg- en onderwijsinstellingen aan. Deze zijn specifiek gericht op ondersteunde communicatie. Implementeren van ondersteunde communicatie in een organisatie gaat niet altijd vanzelf. Vaak hebben betrokken professionals wel de intentie om een spraakhulpmiddel te gaan gebruiken met hun cliënt maar zijn er in de organisatie personeelsproblemen, beperkte financiële middelen en ligt de nadruk op lichamelijke verzorging. Veranderingen kunnen leiden tot verwarring, weerstand, frustratie en angst bij de begeleiders van een cliënt. De ondersteuning die hierbij nodig is overstijgt in zo’n geval de logopedie en ligt op het vlak van implementatiemanagement. Belangrijk hierbij is niet alleen een projectmatig stappenplan op te stellen, maar ook na te gaan hoe mensen denken en welke verwachtingen, gevoeligheden en teamcultuur er zijn. Als de implementatie daarop wordt afgestemd, zullen mensen sneller in beweging komen en zullen zij beter veranderingen accepteren.
Naast een implementatietraject kan men er ook voor kiezen alleen een implementatieplan op te laten stellen als onderdeel van een innovatie of subsidieaanvraag.

2 reacties

 1. Andrea de Boer op oktober 26, 2023 om 10:50 am

  beste Sandra,
  als vakgroep logopedie binnen de gehandicaptenzorg lopen wij hier ook veelvuldig tegenaan.
  We willen graag weten hoe zo’n implementatietraject verloopt en hoe het zit met aanvragen subsidie.
  Zou je hier informatie over kunnen geven?
  Nu is het zo dat we op 24-11 a.s. een themadag OC hebben voor zowel vakgroep Kind/Jeugd/Gezin als vakgroep volwassenen/WLZ.
  Zou het voor jou mogelijk zijn om via Teams/Zoom iets te vertellen over jouw werkwijze?
  Ik moet er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat we geen budget meer hebben voor een externe spreker..

  met vriendelijke groet
  Andrea de Boer, logopedist WLZ, Cosis.

  • Sandra Koster op oktober 26, 2023 om 2:46 pm

   Hallo Andrea, dankjewel voor je interesse in het implementatietraject. Ik stuur je even een persoonlijk bericht om hierover verder af te stemmen. Groet Sandra

Laat een reactie achter