Fotoboekjes maken en visualiseren in de vakantie

Bijna zomervakantie en dus tijd voor leuke uitstapjes en misschien wel een vakantie in binnen- of buitenland. Voor sommige ouders wellicht ook een wat zwaardere tijd nu je kind geen school heeft en het ritme wegvalt.

Een tip is de dag toch wat voorspelbaar te maken met een dagprogramma. Visualiseer met pictogrammen/foto’s wat je gaat doen. Je kunt hiervoor de kaartjes uit een eerdere post gebruiken. Dagplanner thuis

Een tweede tip is elke avond de dag rustig af te sluiten door samen de dag door te nemen. Voor veel kinderen is het moeilijk om te vertellen over buiten het hier en nu. Maak daarom overdag foto’s en filmpjes en kijk deze samen terug. Pak eventueel het communicatiehulpmiddel erbij en laat vertellen wat er op de foto’s staat. Dat is al een activiteit op zich.
Je kunt naast het praten over de foto’s/filmpjes deze ook samen verwerken tot een vakantie-album.
Er zijn apps waar je spraak en ondertiteling bij je foto kunt zetten. Je kunt echt een fotoboekje maken met per foto een ondertiteling, zoals de app Pictello. Ook leuk is een app waarbij je op de foto hotspots kunt tekenen en daar spraak aan kunt koppelen zoals Snap Scene. Aan het eind van de vakantie heb je zo meteen een persoonlijk fotoalbum wat je kind kan laten zien op school of aan opa/oma.

Laat een reactie achter