Communicatief koekjes bakken

Koekjes bakken is altijd leuk maar met een niet-sprekend persoon kun je deze activiteit zeker nog  communicatiever maken. Hier een voorbeeld van hoe ik vorige week koekjes heb gebakken bij een cliënt thuis.
Begin al bij de ingrediënten en de bakspullen. Laat deze zien en koppel er pictogrammen aan. Ook kun je de pictogrammen aanwijzen op het spraakhulpmiddel.

Neem de tijd om met alle zintuigen te gaan ervaren. Naast het kijken, ga je ruiken, voelen en proeven van het meel, de boter en het deeg. En ruiken en kijken als de koekjes in de oven zitten. Koppel ook weer pictogrammen aan al deze ervaringen. Maak foto’s en filmpjes van de activiteit.

Als de koekjes in de oven zitten, heb je even rust. Mooi moment om alvast het eerste deel van het fotoverhaal te maken in de app Pictello.

En dan is de kamer gevuld met heerlijke geuren. Ruik aan de vers gebakken koekjes, voel de warmte, de brosheid en de kruimels, proef de zoete smaak en kijk hoe mooi ze geworden zijn. Ook nu weer genoeg om over te communiceren. Maak nog even de laatste foto’s en filmpjes en rond het fotoverhaal af.

Na deze activiteit heb je met de foto’s en filmpjes nu materiaal om nog weken over na te praten. Het bladeren door het eigen fotoboekje met spraakuitvoer is al een leuke activiteit op zich. Bekijk ook samen nog eens een prentenboek over bakken en laat weer dezelfde pictogrammen terugkomen.

Veel bakplezier!

Laat een reactie achter