HET VERHAAL VAN SCOTT

DSC00339

Scott is een jongen van 14 jaar oud. Overdag gaat hij naar een mytylschool. In het weekend is hij vaak op stap met het gezin of speelt graag spelletjes zoals FIFA met zijn broers of vrienden. Scott heeft een cerebrale parese en zit in een rolstoel. Hij spreekt niet, maar kan met zijn ogen heel snel iets duidelijk maken. Daarom gebruikt hij een communicatiehulpmiddel met oogbesturing.

Toen Scott zijn nieuwe Tobii kreeg, moesten zijn ouders erg wennen aan de software, die compleet anders was dan zij gewend waren. Daarom lukte het niet goed om de nieuwe Tobii in gebruik te nemen. In het begin bestond mijn begeleiding uit het zorgen dat de juiste symbolen en foto’s in de Tobii kwamen te staan. Ook hadden we aandacht voor leuke gadgets zoals het dobbelen via oogbesturing zodat Scott Mens Erger je Niet kon spelen met zijn tante en oma.

Toen die hobbel was genomen, was er meer vertrouwen en inmiddels kan de moeder van Scott weer alles zelf programmeren. Uit observaties op school en thuis bleek Scott echter zijn hulpmiddel nog onvoldoende in te zetten. Om te onderzoeken hoe dat kwam, heb ik Scott aangemeld bij Stichting Milo en is er een Communicatie Competentie Profiel afgenomen. Hierdoor kregen we veel beter in beeld wat er in de Tobii nog ontbrak en hoe de omgeving Scott de communicatie via de Tobii kon voordoen en uitlokken.

Door samen te werken met de therapeuten van school, de leerkrachten, de begeleiders, de mensen van het logeerhuis, zijn ouders en zélfs zijn tante en oma is Scott veel meer gaan communiceren en bovendien zinnen gaan maken. Hij maakt nu zelfs de stap naar weer een nieuwe bladenset Snap + Core First met voldoende groeimogelijkheden voor zijn taalontwikkeling. Scott neemt nu volop initiatief. En dat is niet alleen te horen; maar voor je het weet, verslaat hij je met een spelletje dobbelen, laat hij een hip liedje horen of kijken we zelfs even samen naar een filmpje op YouTube.

"Ik heb als moeder van Scott samen met Sandra heel gezellig, enthousiast en leuk samengewerkt om Scott zijn Tobii “Puber Proof” te maken."

Moeder Scott

Wilt u ook begeleiding van Sandra Koster?

Neem dan contact op!