Deelname onderzoek Communicatieve Participatie
Gedurende een aantal maanden doe ik als logopedist mee aan onderzoek over het stellen van doelen in de behandeling van kinderen en jong(volwassenen). Deze doelen gaan dan over het meedoen door middel van communicatie, dat noem je ook wel communicatieve participatie. Als je niet of nauwelijks spreekt en bijvoorbeeld gebruik maakt van een spraakcomputer wordt…
Lees meerLeren omschrijven, mooi voorbeeld
In het vorige nieuwsbericht schreef ik over het belang van leren omschrijven. Niet of nauwelijks sprekende kinderen en volwassenen maken vaak gebruik van een spraakcomputer met een kant en klaar bladenset. Hier zitten vaak veel begrippen in, soms wel duizenden. Soms staat net dat ene woordje dat je wilt zeggen er niet in. Dan zul…
Lees meerLeuk Sint cadeau
Jaap kan beperkt spreken maar is heel moeilijk verstaanbaar. Hij heeft de neiging om een woord wel tien keer te herhalen en als de ander hem niet begrijpt het maar op te geven. Ik ben hem aan het leren omschrijven zodat hij hints kan geven en de ander hem veel sneller kan begrijpen. Denk aan…
Lees meerEmpowerment in Leeds
Afgelopen maandag heb ik samen met Ans Cornel een presentatie gegeven over werkwijze Conn@ct op het internationale congres Communication Matters in Leeds. Samen met 400 deelnemers waaronder zo’n 40 OC-gebruikers hebben wij zeer inspirerende dagen gehad. Conn@ct werd erg goed ontvangen en er was veel herkenning in de uitdagingen die pubers en (jong)volwassenen hebben in…
Lees meerPresentatie Conn@ct in Leeds Engeland
Wat zijn we trots dat we onze werkwijze Conn@ct mogen gaan presenteren bij de internationale conferentie over Ondersteunde Communicatie in Leeds Engeland. In onze presentatie zullen een overzicht geven van het onderzoek over communicatieve participatie bij de doelgroep niet of nauwelijks sprekende pubers en (jong)volwassenen met een spraakhulpmiddel en de werkwijze van Conn@ct. Hierbij benadrukken…
Lees meerStichting Conn@ct zorgt voor verbinding en plezier!
Onlangs hebben wij, Ans Cornel en Sandra Koster, stichting Conn@ct opgericht. Een stichting helemaal gericht op het voorkomen van sociaal isolement van niet of nauwelijks sprekende pubers en (jong)volwassenen. Vanuit de combinatie van logopedie, gedragskunde, wetenschappelijk onderzoek én de passie voor onze doelgroep is Conn@ct ontstaan: een werkwijze die gericht is op het beter in…
Lees meerWat ben je aan het doen?
Sinds februari dit jaar heeft Marly een oogbestuurde spraakcomputer. Hiermee kan ze in contact komen met haar omgeving. Dat kon ze natuurlijk al wel met haar lichaamstaal en klanken. Haar glimlach zegt al zoveel. Toch misten de begeleiders van de dagbesteding en haar moeder het diepgaander contact en wilden graag beter weten wat er in…
Lees meerVeine dagen
Vorige week vonden de VeineDAGEN plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Altijd weer een mooie gelegenheid om nieuwe ontwikkelingen te zien en mensen te ontmoeten. Naast de interesse in techniek rondom spraakhulpmiddelen lag dit jaar mijn focus op het bezoeken van standhouders op het gebied van participatie en sociale inclusie. Ik heb veel inspiratie opgedaan…
Lees meerDag van de logopedie
Vandaag is de Dag van de Logopedie met dit jaar als thema ‘Samenwerking logopedie met andere zorgprofessionals en naasten’. Wat een goed gekozen thema waarvan ik het belang zeer onderschrijf. Een behandeltraject kan namelijk alleen maar slagen als je als logopedist samenwerkt. Binnen mijn praktijk is het al jaren een standaard werkwijze dat ik samenwerk…
Lees meerTarieven voor 2024 bekend
Voor komend jaar hebben de zorgverzekeraars en zorgkantoren hun tarieven weer bekend gemaakt. Bij de zorgkantoren (PGB) is een indexering van 6,3 % toegepast. Helaas bieden de zorgverzekeraars voor logopedie uit de eerstelijnszorg nauwelijks verhoging van het uurtarief, en dat terwijl hun tarief al vijf jaar 25% onder het adviestarief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA)…
Lees meer