HET VERHAAL VAN LUCAS

DSC00199

Lucas is een jongen van bijna 10 jaar oud. Overdag gaat hij naar een mytylschool. De logopedist van school behandelt Lucas al een hele tijd voor zijn taal- en spraakontwikkeling. Omdat Lucas meer begrijpt dan hij kan uiten en zijn gebaren niet voldoende hulp bieden, wil zij hem meer ondersteuning geven. De logopedist heeft al een tijd geoefend met apps op de iPad. Om extra advies in te winnen schakelt zij mijn hulp in.

We hebben eerst een oriënterend gesprek en ik observeer Lucas een keer op school. Tevens worden er wat hulpmiddelen met Lucas uitgeprobeerd. Hierna wordt er gezamenlijk een pakket van eisen voor een hulpmiddel opgesteld en is er een adviesgesprek met de leverancier.

Uiteindelijk vragen we voor Lucas een spraakcomputer aan: de Mobi met Score. Een uitgebreid systeem, want Lucas heeft een erg grote woordenschat. Na de aanvraag wordt het hulpmiddel goedgekeurd en wordt alles netjes afgeleverd, voorzien van een technische instructie aan de ouders.

Hierna kom ik meer uitleg over de bladenset Score geven. We bekijken hoe we de bladen gaan personaliseren en hoe we gaan beginnen thuis. En zo kan Lucas al snel aangeven dat hij ‘paprikachips wil’ en een ‘leuk liedje wil luisteren’.

Op school gaat Score ook ingezet worden en samen met de logopedist en leerkracht bedenken we hoe Lucas zijn hulpmiddel dagelijks kan gebruiken. Voorbeelden zijn het begroeten, een ander kind de beurt geven en vertellen bij boekjes.

Ook bespreken we de rolverdeling: zijn moeder gaat programmeren, de logopedist gaat Lucas helpen in de klas en de juf zorgt voor voldoende oefenmomenten. Het advies traject is hiermee afgerond en de omgeving gaat met de adviezen aan de slag. Als er nieuwe vragen zijn, wordt er weer een kort traject opgestart.

"Lucas kan sinds kort met zijn Mobi aangeven wat hij wil. Ook roept hij mensen, begroet ze netjes en vertelt enthousiast bij boekjes. Nu Lucas geleerd heeft om te communiceren met zijn Mobi horen we veel meer van wat hij allemaal heeft meegemaakt. In plaats van oppervlakkig communiceren zijn onze gesprekken nu veel leuker!"

Ouders Lucas

Wilt u ook begeleiding van Sandra Koster?

Neem dan contact op!