HET VERHAAL VAN JESSIE

 

Jessie is een meisje van 6 jaar. Zij heeft een verstandelijke beperking en spreekt niet of nauwelijks. De ouders van Jessie doen er alles aan om haar te leren spreken, maar zijn er achter gekomen dat dit maar niet op gang komt.

Na jaren oefenen bij de logopedie hebben ze de stap gezet om aanvullend een hulpmiddel te zoeken zodat Jessie wèl beter kan leren communiceren. Ze hopen dat daardoor ook het praten meer op gang komt. In het begin is er veel met de ouders gesproken en is Jessie uitgebreid bekeken. Daarna hebben we wat dingen geprobeerd, zoals het kiezen van drinken door middel van plaatjes. Deze plaatjes staan in een map met klittenbandjes, een Pecs map. Ook heeft Jessie een dagplanner thuis en op het dagverblijf. We hebben thuis geoefend met de app Proloquo2Go. En warempel: dit blijkt Jessie goed te snappen.

Tijdens de begeleiding gaan we alvast oefenen met de app. Bij het kleien laat ik Jessie plaatjes zien en zij kiest dan welke kleur klei zij wil of vraagt om een vormpje of roller. Er wordt ondertussen een advies opgesteld voor de zorgverzekeraar en we wachten af of de app Proloquo2Go met de Speechpack wordt goedgekeurd. Naast het uitlokken van begrippen worden er allerlei functies van taal voorgedaan zoals het vragen om iets, het vertellen dat het leuk is enzovoort. Terwijl ik praat, wijs ik plaatjes aan. Dat heet modelleren. Dit ga ik een paar keer voordoen, zodat de ouders dit kunnen leren en zelf dagelijks gaan toepassen. Ook op het dagverblijf wordt dit uitgelegd. Op die manier kunnen de mensen die Jessie het meest zien haar beter gaan helpen. Het oefenen blijft zo niet beperkt tot een half uurtje logopedie per week maar komt dagelijks aan bod. Op die manier leert Jessie optimaal!

 

"Sandra is de logopedist voor ons dochtertje Jessie. Het eerste wat me opviel was haar enthousiasme en connectie met ons meisje. Er is een duidelijk plan over de aanpak en ze geeft veel mogelijkheden voor de input van de ouders. Een hele prettige samenwerking die in de korte tijd al heel veel gebracht heeft voor onze dochter."

Vader Jessie

Wilt u ook begeleiding van Sandra Koster?

Neem dan contact op!