HET VERHAAL VAN BOB

bob-kleur-(2)

Bob is een jongeman van 25 jaar en heeft het syndroom van Down. Hij woont in een woning met andere huisgenoten. Zijn moeder heeft contact opgenomen omdat het de laatste tijd niet zo goed gaat. Bob is dysfatisch waardoor hij moeilijk spreekt. Sinds een tijd verloopt het verwerken van informatie steeds trager en is zijn zicht achteruitgegaan. Hierdoor heeft hij moeite om een gesprek aan te gaan met zijn huisgenoten, vrienden en familie. Hij mist veel informatie waardoor hij zich niet altijd veilig voelt, vaak overvraagd en niet begrepen wordt.

Tijdens een gesprek met zijn moeder, een begeleider en daarna een observatie verzamel ik voldoende informatie en ga ik om de week werken met Bob. We gaan samen met zijn eigen iPad op pad en maken foto’s van zijn woonhuis, begeleiders en huisgenoten. Hiervan maken we verhaaltjes in de app Pictello. Ondertussen heeft zijn vaste begeleider het ook opgepakt en gaat zij verhaaltjes maken over wat Bob beleeft. Zelfs zijn sportinstructeur maakt foto- en filmverhaaltjes. Bob heeft veel gevoel voor humor en houdt vooral van het maken van gekke filmpjes. Met al deze foto's en filmpjes kan Bob makkelijker in contact komen met anderen. De drempel voor een gesprek wordt zo voor andere mensen lager.

Qua voorspelbaarheid is het fijn wanneer Bob weet wat er die dag staat te gebeuren; dat geeft hem veiligheid. Omdat hij wat woorden zelf kan typen, oefenen we met de app Widgit Writer. Bob typt de datum over op zijn iPad en de app tovert hier vanzelf symbolen bij. Samen maken we een overzicht met tekst, pictogrammen en foto’s over wat Bob die dag gaat doen. Eerst oefenen we dit samen. Daarna volgt een overdracht naar zijn begeleiders van de woning en zijn ouders. Zij krijgen een korte training over de apps Pictello en Widgit Writer. Hiermee gaat iedereen nu aan de slag. Ik doe een stapje terug en blijf nog een tijd op de achtergrond beschikbaar voor vragen.

"Sandra heeft mij erg goed geholpen. Mijn zoon is dysfatisch en kan daardoor moeilijk communiceren. Ik ben daarom naar Sandra gegaan met de vraag of zij een fijn communicatiemiddel voor hem wist. Sandra heeft de app Pictello geadviseerd. Dit is een app waarbij mijn zoon middels foto’s en mooie filmpjes zijn vrienden en familie kan laten zien wat hij gedaan heeft. Ideaal voor mijn zoon. Sandra is erg vakkundig, rustig en heeft veel geduld. Absoluut een aanrader om naar Sandra te gaan met haar expertise."

Moeder Bob

Wilt u ook begeleiding van Sandra Koster?

Neem dan contact op!